Naprapatia
Naprapatia pitää sisällään tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja toimintahäiriöiden tutkimista, hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Suurin osa naprapaatin vastaanotolle hakeutuvista asiakkaista kärsii äkillisesti alkaneista, toistuvista tai pitkittyneistä kiputiloista, säteily- ja puutumisoireista, huimauksista tai liikerajoituksista nivelistössä ja pehmytkudoksissa, jotka häiritsevät normaalia elämää ja laskevat toimintakykyä.
Naprapaatin ydinosaamista ovat manuaalinen tutkiminen ja hoitaminen
Tuki- ja liikuntaelinongelmien tutkimisen rungon muodostavat anamneesi eli asiakkaan esitietojen, sairaushistorian ja ongelman alkutavan selvittäminen sekä kliininen tutkiminen, jonka avulla kartoitetaan nivelien, lihaksiston, hermoston ja verenkierron toimintaa. Ensimmäinen vastaanottokäynti sisältää siis:
- alkuhaastattelun
- erilaisia testejä, joilla selvitetään liikkuvuutta, lihaskireyksiä, lihastasapainoa, voimantuottoa, hermokudosten ja verisuonirakenteiden tilaa
- hoitosuunnitelman laatimisen
- manuaalista hoitamista eli lihas- ja nivelkäsittelyitä
- ensimmäisten harjoitteiden ohjaamista ja muun tarpeellisen ohjeistuksen antamista
Aktiivisen harjoittelun ja liikkumisen ohjaus on tärkeässä roolissa
Manuaalisen terapian lisäksi toiminnallisten tuki- ja liikuntaelinongelmien kuntoutus aktiivisin menetelmin, kuten liikkuvuus-, liikehallinta- ja voimaharjoittelulla on pystytty osoittamaan lukuisissa tutkimuksissa tehokkaimmiksi menetelmiksi. Harjoittelu pyritään toteuttamaan aina asiakkaalle sopivimmalla tavalla kotona tai kuntosalilla tai molemmissa. Harjoittelun lisäksi normaali arkiliikunta ja muu fyysinen aktiivisuus ovat myös tärkeässä roolissa tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitoa ja kuntoutusta. Vastaanotoltani saat ohjeistuksen siis:
- arkiliikkumiseen ja fyysisen aktiivisuuden edistämiseen
- yksilölliseen harjoitteluun kotona tai kuntosalilla
- kirjalliset harjoitusohjeet
Naprapaatin työskentelyssä korostuvat siis manuaalisen terapian eli lihas- ja nivelkäsittelyiden osaaminen yhdistettynä aktiivisen harjoittelun suunnitteluun ja ohjaamiseen.
Montako hoitokertaa vaivan selättämiseen tarvitaan?
Akuuttien eli äkillisesti alkaneiden kiputilojen, kuten selkä- ja niskakipujen hoitamiseen riittää useimmiten 2-3 hoitokertaa, joiden aikana ongelmaan pyritään vaikuttamaan manuaalisella käsittelyllä sekä tilanteeseen sopivien harjoitteiden kautta. Pitkittyneiden ongelmien hoidossa on vaikea arvioida tarkasti hoitokertojen määrää, mutta yleensä jos vaivat ovat jatkuneet kuukausien tai vuosien ajan, niin hoitokertoja tarvitaan yleensä 5-10 pidemmällä aikavälillä. Pitkittyneiden ongelmien kuntoutuksessa on hyvä pitää myös säännöllistä kontrollia, jonka avulla varmistetaan tilanteen eteneminen oikeaan suuntaan.