Mihin apua naprapatiasta? - Äkillinen selkäkipu

09.08.2020

Äkillinen selkäkipu on siitä inhottava vaiva, että se iskee yleensä aivan yllättäen ja turhia varoittamatta. Nostat roskaa lattialta ja viiltävä kipu iskee selkääsi ja sen jälkeen liikkuminen tuntuu jokseenkin mahdottomalta tehtävältä. Äkilliseen selkäkipuun tarjotaan edelleen terveydenhuollossa useimmiten hoidoksi särkylääkettä ja lepoa, vaikka tämä ei ole nykyisten hoitosuositusten mukaista. Miten naprapaattina voin auttaa äkillisen selkäkivun selättämisessä?

Äkillisestä selkäkivusta puhutaan silloin, kun kipu on kestänyt alle 6 viikkoa. Suurin osa äkillisistä selkäkivuista paraneekin n. 2-6 viikossa ajan kanssa ilman sen suurempia hoitotoimenpiteitä. Tuo aika voi kuitenkin tuntua melko pitkältä ajalta odottaa, jos arjen toimintakyky selkäkivusta johtuen on vain murto-osa normaalista ja mielekkäisiin harrastuksiinkin pitäisi päästä takaisin mahdollisimman nopeasti. Särkylääkkeillä saadaan useimmiten hoidettua pahin kipu hetkellisesti vähemmäksi, mutta tosiasiassa vaikutus on vähän samanlainen kuin flunssalääkkeillä flunssassa eli taudista tehdään hieman mukavampi sairastaa. Millä keinoin sitten äkillisestä selkäkivusta toipumista voitaisiin nopeuttaa ja toimintakykyä palauttaa tehokkaammin?

Manuaalinen käsittely vähentää kipua ja jäykkyyttä selässä

Manuaalista käsittelyä eli manuaalista, käsin suoritettavaa terapiaa on käytetty selkäkipujen hoidossa jo iät ja ajat. Selitysmalleja manuaalisen käsittelyn vaikutusmekanismeista selkäkipuun on esitetty laidasta laitaan, mutta harvalle niistä on ollut esittää mitään näyttöön perustuvaa faktaa. Ja edelleen ollaan siinä tilanteessa, että emme tiedä tarkkaan millä mekanismilla manuaalinen käsittely vaikuttaa selkäkipuun. On kuitenkin olemassa tutkimusnäyttöä siitä, että manuaalinen käsittely vaikuttaa kipuun ja koettuun toiminnalliseen haittaan hermostomme kautta, vähentämällä lihasten jännittyneisyyttä kipualueen ympäristössä ja poistamalla jäykkyyttä rangan alueella. Manuaalisella käsittelyllä ikään kuin "resetoidaan" keho, jolloin paranemisprosessi lievässä kudosvauriossa pääsee alkamaan. 

Harjoittelulla pyritään palauttamaan toimintakyky

© 2020 Naprapaatti Ossi Häkkinen | ossi.hakkinen@seppanaprapaatit.fi | p. 050 395 0088
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita